Tijd voor Bokbier!

De herfst lijkt nu toch echt zijn intrede te hebben gedaan. Tijd voor gezelligheid binnen en natuurlijk: bokbier!

Oorspronkelijk was bokbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol. De kleur was over het algemeen robijnrood en de smaak wat moutig en bevatte tonen van karamel. Tegenwoordig heb je in Nederland allerlei soorten bokbier met verschillende smaken. Over het algemeen is de kleur donker en is het bier zwaarder dan gewoon pils. Er is wel één eis waaraan een bokbier moet voldoen: er moet minimaal een stamwortgehalte van 15,5 graden Plato in zitten. Verder is de brouwer vrij om met de overige aspecten zijn eigen draai eraan te geven (kleur, alc %, smaak, etc.)

Naast dat we in Nederland diverse varianten op het bokbier hebben, is dat in Duitsland ook. Je hebt Bock, Dubbelbock, Weizenbock, donkere bokbieren, lichte bokbieren. Over het algemeen bevatten bokbieren een duidelijk toon van mout, zijn ze iets hoger in de alcohol dan pils en hebben ze een voedzaam karakter. Dit laatste geldt voornamelijk voor de dubbel bock bieren. Deze waren met name bedoeld voor de vastenperiode, waarin niet gegeten, maar wel gedronken mocht worden.

Probeer dus naast de traditionele bokbieren die in onze winkel staan ook eens de specialere.
Er kan zomaar een verrassing tussen zitten!

Bij een bokbier hoort natuurlijk ook een heerlijk hapje. Een klassieker is de oer hollandse bitterbal, die doet het altijd goed. Maar denk daarnaast ook aan wild, paddestoelen, ragouts met kruiden. Veel gerechten van deze tijd van het jaar zijn steviger, zijn goed gekruid en hebben een heerlijke bite. Een bokbier past daar al snel bij!

Het beloofd weer een smakelijke herfst te worden!